Йога, медитация и дихателни техники за справяне с тревожността по време на изолация

Posted by admin 25.03.2020 0 Comment(s)

 

 

Медицинското училище в Харвард в САЩ препоръчва практикуването на йога, медитация и контролирано дишане (пранаяма) за справяне с тревожността и притесненията, породени от коронавируса, който е вече широко разпространен и в Америка. Броят на заразените а новия вирус, както и смъртните случаи, непрекъснато расте.

 

 

В глобален план огромен брой хора са под карантина и в принудителна изолация, което е предпоставка за повишаване на нивото на тревожност и стрес, вследствие на сложната обстановка и лошите новини, които ни бомбардират отвсякъде.

 

 

В последните си препоръки и съвети Медицинското училище в Харвард посочва йога, медитацията и дихателните упражнения като ефективни и изпитани средства за успокояване и балансиране на емоционалното и ментално състояние.

 

 

Ето и някои конкретни насоки от оригиналната статия на институцията:

 

Редовното медитиране действа успокояващо. Има различни техники и дори приложения (като Headspace и Calm), които могат да ни научат на прости медитативни практики. Това пише Джон Шарп, сертифициран психиатър към медицинското училище в Харвард и Калифорнийския университет.

 

 

Ако не практикувате йога, не е задължително да се захващате на всяка цена. Но в повечето случаи опитването на нови дейности, от които бихме имали полза, може да послужат като приятен разсейващ фактор. Изпробвайте приложенията Yoga Studio и Pocket Yoga.

 

 

Що се отнася до контролираното дишане, има една техника, наречена „квадратно“ дишане, в която визуализирате как дъхът ви се движи във формата на квадрат. Спазват се инструкциите за вдишване, задържане на дъха и издишване, като броите до три на всяка страна. Вдишайте и пребройте до три. Стигате горната част на квадрата. После задръжте дъха и отново отбройте до 3, след което издишайте, докато се спускате надолу по другата страна на квадрата. След няколко минути ще се почувствате по-спокойни и центрирани.

 

 

Новините за вируса ще стават по-добри, после отново ще се влошават, затова е редно здравните работници и терапевти да дават необходимите съвети и насоки. Да се поддържа добра хигиена, да се използват релаксиращи техники, да планираме деня си по начин, който гарантира максимална безопасност и сигурност.

 

 

Състоянието на изолация ни предоставя възможност, дори ни заставя да се обърнем навътре, затова нека използваме това време да подредим мислите си, да балансираме емоциите си, да създадем здрава среда вътре в себе си.


 


 

Leave a Comment