Здрави през пролетта с аюрведа

Posted by admin 10.04.2019 0 Comment(s)

Ето че пролетта вече дойде и лекото затопляне на времето в съчетание с влагата от дъждовете предизвикват промени в нашето тяло. разбира се, и в начина, по който се чувстваме. Потенето се увеличава, както и отделянето на секрети и слуз в организма. Всички тези фактори влияят пряко върху метаболитните процеси и може да предизвикат смущения в храносмилателната система.

Да не забравяме и факта, че именно през пролетта се засилват и обострят алергичните състояния (главно предизвикани от разнасянето на полени). Не на последно място, с повишаването на температурите всички насекоми се активизират и се увеличава рискът от разпространяване на болести. Хората с отслабен имунитет стават изключително уязвими.

 

 

За поддържане на здравето аюрведа предлага няколко прости съвета:

 

  • Опитайте се да ставате по-рано и след изгрев слънце да изпълнявате лесни физически упражнения (може да бъдат асани от йога или упражнения, с които вие сте свикнали).
  • Комплексът от асани Суря намаскар (Поздрав към Слънцето) осигурява енергия и спомага за укрепване на имунитета.
  • Леко топлата медена вода е най-добрата напитка на гладен стомах сутрин.
  • Закуската е важна и следва да бъде лека и богата на фибри.
  • Включете в дневното си меню подправки като: кардамон, канела, куркума, кимион и чесън.
  • Не забравяйте да хидратирате тялото си всеки път когато усетите лека жажда. Не се насилвайте да приемате прекалено много течности наведнъж, тъй като може да затормозите дейността на бъбреците.

Leave a Comment