Как да подобрим имунитета си?

Posted by admin 27.03.2020 0 Comment(s)

Функционирането на имунната ни система е в пряка зависимост от начина ни на живот като цяло, особено от храната, която приемаме. Всичко се свежда до диета, богата на антиоксиданти, полифеноли и достатъчно пробиотици. Разбира се, и добър сън. Билковите отвари, освен че хидратират тялото, спомагат и за изправното функциониране на органите и системите в него.

Да запазим здравето си в замърсена среда, изобилстваща от преработени храни, е голямо предизвикателство. Стресът допълнително утежнява положението. А в изпълненото със задачи ежедневие не ни остава достатъчно време за пълноценен сън. Всички тези фактори влияят негативно върху защитните сили на организма ни.


 

Подберете храни, подсилващи имунитета

 

Невинаги храни, които изглеждат полезни, тъй като не съдържат захар или са нискомаслени, на практика не са съвсем полезни. Диетата трябва да е пълноценна, богата на непреработени, пълнозърнести храни, богати на витамини, антиоксиданти и полифеноли. Последните модулират имунната функция и активират имунните клетки. Антиоксидантите предотвратяват възпалението, предизвикано от свободните радикали.


 

  • Наблегнете на зелените и зеленолистни зеленчуци – броколи, спанак, брюкселско зеле, кейл и пр.

  • Нарът и боровинките изобилстват от антиоксиданти.

  • Не избягвайте „миризливите“ зеленчуци – лукът и чесънът имат силно изразени противовъзпалителни свойства. Действат и като пребиотици, балансирайки чревната флора.

  • Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат – полифенол, който увеличава имуно-регулиращите клетки.

  • Мазнините не са табу. Използвайте нерафинирани мазнини. Кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, подобрява метаболизма. А може да се използва и като козметично средство.

Приемайте пробиотици. В естествен вид те се съдържат в киселото мляко и ферментиралите храни. Те увеличават добрите бактерии, които подпомагат храносмилането и цялостното здраве на чревната флора. Така се създава естествена защита срещу микробите, които причиняват възпаления. Лактобацилус например подобряват състоянието на лигавиците, което пък предотвратява болести на дихателната и пикочо-половата система.


 

Пълноценен сън

 

Не по-малко важно от добрата храна е осигуряването на достатъчно и пълноценен сън. Системното лишаване от сън намалява съпротивителните сили на организма. Изследване показва, че при хора, които били лишени от сън за 48 часа, се наблюдавало рязко намаляване на белите кръвни клетки, свидетелстващо за неизправна имунна система. За щастие, количеството се възстановили, когато хората възстановили цикъла с осемчасов сън за денонощие.

Добре е да си изградите рутина за преди лягане. Може да е книга, релаксираща музика. Подгответе тялото и сетивата си за почивка с приглушена светлина. Чаша топло мляко или билков чай. Организмът се нуждае от модел, който да следва и от 7-9 часа сън. Редовното лишаване води до чувство на умора, отпадналост, липса на концентрация и повишена раздразнителност.


 

Полезни навици

 

Определни навици и наглед незначителни дейности в ежедневието ни могат да имат особено благотворен ефект върху имунитета ни.

  • Физическите упражнения подпомагат кръвообращението и пимагат за регулиране на теглото.

  • Добре е да намалите или да откажете напълно цигарите, защото прави дихателната система по-уязвима.

  • Ограничете консумацията на алкохол – прекаляването с твърдите напитки отслабва имунната система. Изследвания посочват, че алкохолът прави организма по-податлив на инфекции и болести като туберкулоза и пневмония.

  • Поддържайте добра хигиена, особено на ръцете. Избягвайте да докосвате носа, очите и устата, тъй като бактериите лесно проникват в тялото през лигавиците.

  • Намалете стреса. В нашетео ежедневие това е почти непостижимо, освен ако не прибегнем към техники, с които да балансираме емоциите, да успокоим ума си и да релаксираме тялото си.

  • Не на последно място, правете си редовни прегледи и изследвания. Честотата зависи от възрастта и общото здравословно състояние. Наблюдавайки показателите, лесно можем да засечем недостиг на определени вещества в организма, както и наченки на инфекциозни процеси.


 

Етикети: имунитет здраве

Leave a Comment